Липенски: „На добро ниво сме“

След края на финала за Суперкупата на България, спечелен от „заралии“ след изпълнение на дузпи, потърсихме мнението на кондиционния треньор Пламен Липенски. Чуйте какво сподели той пред нас.

 

– Г-н Липенски, втора купа в рамките на 2 месеца. Може ли да се говори вече за класа на отбора или късметът изигра своята роля в рулетката на дузпите?
– Честито на всички привърженици. Сигурно свикнахме да печелим купи, но това е добре. Всички сме радостни и чакаме с нетърпение началото на първенството.

– Спечелената купа вдига още малко летвата в българското първенство? „Берое“ вече ще е главен фактор.
– Разбира се, но важното е да сме добре стъпили на земята – както португалците казват „винаги с пресни мозъци“, за да не подценяваме или надценяваме всеки един мач поотделно.

– Предстои поява на „Берое“ на европейска сцена. Вашите очаквания от участието там?
– Ако мога да се върна няколко години назад, когато играх с „Берое“ в Европа, никога не сме отпадали от първия кръг. Това си го пожелаваме и сега. Отборът на „Апоел“ (Тел Авив) е много труден противник, но нека да не надценяваме този отбор и да излезем с нашата си игра и възможности, за да дадем още една голяма радост на нашите привърженици.

– Работата Ви е да се грижите за физическата подготовка на играчите. На какво ниво беше тя днес?
– Бяхме на по-добро ниво от това на „Лудогорец“. Трябва да различаваме физическата и техническата подготовка. Въпреки че сме с една седмица по-назад в подготовката от „Лудогорец“, показахме, че сме на добро ниво.

– Вие сте играли с „Берое“ в Европа. Какво се е променило оттогава в Европейските клубни турнири?
– Доста неща. Това беше преди 25-6 години, когато „Берое“ игра за последен път на тези Европейски клубни турнири. Никога не искам да се връщам толкова назад, но смятам, че всички български отбори сме изостанали във футбола.

– Какво бихте съветвали играчите, които за първи път ще играят на европейска сцена?
– Млади играчи са. Не трябва да влизат със страх в предстоящия мач и без надценяване. Това, което показаха те днес, им пожелавам.