Хубчев: „Играчите заслужават уважение“

Старши треньорът на „Берое“ говори след мача пред камерите на Diema sport, телевизията излъчила мача. Вижте какво сподели той.

– Вашите футболисти бяха пределно амбицирани и агресивни още от първата минута, но след почивката като че ли заиграхте така както вие искахте, падна гола и създадохте още голови положения. Съгласен ли сте?
– Да, съгласен съм с Вас, както и с това че можехме да вкараме и повече голове като се имат предвид положенията от първото полувреме. Отборът стоя тактически по-добре първото полувреме и наистина това, което искахме от тези момчета го дават на 100%. Ние знаем какво може този отбор и какво искаме от тях. Най-важен е начинът по който се държахме целия мач. Вярно е че в края на мача в последните 15-20 минути затворихме малко играта с цел да издържим. Този път имахме късмет. Като цяло мисля, че първото полувреме беше по-добре. Най-важното обаче е морала на тези момчета. След една такава тежка загуба преди 3 дни и с мач срещу „Левски“ да се държат по този начин. Мисля, че заслужават уважение от тази гледна точка.

– Трудно ли беше да ги мобилизирате? В чисто психологическа гледна точка работата е била много, пък и извършихте цели 4 промени в стартовия състав. Защо се решихте на този ход, който явно беше успешен.
– Не, не беше въобще трудно. Това е голямото предимство на този отбор. Не толкова футболните качества, колкото отношението към професията. Много спокойна беше реакцията. Казахме си каквото имахме да си казваме и тренировките протекоха по начина, по който ние искаме. Това е важното според мен. Вече за майсторството е друг въпрос.

– Вие доста емоционално водихте мача. Позволихте си да репликирате съдиите, дори влязохте в лек контакт с четвъртия. От какво бяхте толкова изнервени и ядосани?
– Ако имате мен предвид бил съм и по-изнервен. Чак толкова напрегнат не се чувствам от този мач.

– Отново показахте отлично, че можете да водите всеки един мач. Имам предвид смените. Една от тях, Георги Божилов, оказа решаваща роля за гола…
– Това е нашата задача. Всеки ден сме с тези момчета, познаваме ги, знаем кой какво може и кога може да го даде. Преди малко ви казах, че знаем какво можем да очакваме като постройка и отбор и правят това, което очакваме. Ние не можем да държим продължително и да разиграваме дълго време с бързи, точни пасове, но пък можем други неща и „Берое“ го показва.

– Много гъсто е в челото. Четири отбора сте събрани в 4 точки. Сега сигурно ще кажете, че не ви интересуват толкова призовите места, колкото да работите с отбора си всеки мач, но този бе изключително важен с оглед на това, че оставате сред челниците…
– То не е кой знае каква тайна. Не сме афиширали официално целите, но клишето в случая е мач за мач и тренировка за тренировка. Това се получава. Нека да видим какво ще стане следващия мач и ще мислим по-натам. Не мога да ви кажа конкретно това ни е целта или друга. Чували сте го много пъти. Много клиширано звучи, но това е действителността при нас.

– Идват още три мача до края на годината – първо домакинство на „Монтана“, после още едно срещу „Черно море“ и накрая гостуване в Пловдив на „Локомотив“. Ще издържи ли физически вашия отбор и най-малко носен от емоцията, която ще донесе този положителен резултат неминуемо ще гарантира смятате и вярвате, че ще извлечете положителен резултат от всички тези мачове?
– Разчитам много на тази емоция и когато отбора печели и играе добре, печели точки и нещата се получават емоцията го носи и е много лесно. Имам си мои притеснения с оглед на късата подготовка. С участието ни в европейските турнири подготовката не премина така както аз разбирам и знам. Гледам физическото състояние на момчетата и мисля, че ще издържим каквото и да се получи. За предстоящия мач – да, пак домакинство, но точно срещу този отбор сме загубили 5 точки. Това също сте го чували от много треньори – няма слаби отбори и мачове, всеки може да бие всеки. Ще разчитаме и на емоцията и се надявам програмата да е така направена, че физически да издържим, но подготовката не е това, което на мен ми се иска.