Хубчев: „Доволен и щастлив съм от трите точки“

Старши треньорът на „Берое“ Петър Хубчев даде обширно интервю със своето мнение за мача с „Монтана“ и оставащите два двубоя до края на годината пред Diema Sport 2, телевизията излъчила днешния двубой. Вижте какво сподели наставникът на „зелените“.

– Като че очаквахте толкова тежък мач. Подсказахте го още след мача с „Левски“ и припомнихте, че „Монтана“ отне 5 точки на „Берое“ до момента?
– Да, така беше. Очаквахме наистина такъв труден мач и такъв се и получи. Това на спортен език казано беше грозна победа. Но все пак е победа. Ние предпочитаме да е грозна, но да имаме три точки повече. В днешния мач с оглед на класирането и етапа, в който се намира първенството точките бяха най-важни.

– Ако погледнем към статистиката. Тя показва 4 победи за „Берое“ у дома дотук през сезона. Всъщност това бе и последния мач у дома за сезона. Сега предстои мач за Купата. Какво обаче се крие зад всички тези цифри освен многото труд. Каква оценка бихте дали за всичко, което направи „Берое“ до тук?
– За генерална оценка е малко трудно. Бих помолил да изчакаме и последния мач в първенството поне. Статистиката много пъти съм казвал, че е интересна за вас журналистите и феновете, но не толкова за самите футболисти, тъй като като започне мача или преди мача много рядко или много малко се говори за нея. Не съм се и замислял коя победа е. В случая днес най-важни бяха точките и такива ни бяха разговорите след мача с „Левски“. От това съм най-щастлив и от това съм доволен.

– Казахте и пред нас след мача с „Левски“, че искате да изстискате максимума от играчите. Останаха ли сили за тези два двубоя, които предстоят в турнира за Купата на страната и шампионата?
– Мачовете ще покажат. Аз скоро пак имах възможност да коментирам тази тема. Притеснява ме само подготовката, че не беше по наш план, но от друга страна като гледам всеки ден функционалното състояние на момчетата мисля, че няма да има проблем да ги изиграем тези мачове.

– Ще ви върна на още eдна тема, която коментирахме с вас и след мача с „Левски“. Тази за начина по който резервите влияят на вашите мачове. Казахте, че статистиката не е чак толкова важна, а 2:1 е щастлив резултат днес, но все пак нов гол на футболист, който се появява от пейката. Много беше важен като че ли голът на Георги Андонов, тъй като отборът на „Монтана“ се беше прибрал почти в глуха защита и попадението дойде от статично положение?
– Да, абсолютно сте прав. Ние избрахме да влязат точно тези футболисти, като имахме едно наум, че може и от статично положение да се получат нещата. Това също ще го кажа за пореден път. Ние сме силни като отбор и наистина много футболисти които влизат като резерви решават мачовете, но така е при нас. Ние на това разчитаме. Ние не разчитаме на отделни фигури и единици и сме радостни, че ни се получава.

– Като характеристика „Левски“ и „Монтана“ са много различни съперници. Не случайно ви задавам този въпрос. Поне на мен отстрани ми се стори, че тази победа дойде малко по-трудно отколкото тази срещу „Левски“. Какво обаче е Вашето мнение?
– По принцип такива победи идват по-трудно. Имам предвид срещу отбор, който стои доста компактно отзад. Разполагат със здрави физически футболисти и по принцип тези победи са по-трудни за отбор като нашия, който е свикнал повече на контраатака и топката да върви по-бързо. Ние не можем толкова да разиграваме или поне се стремим да играем по по-различен начин. Докато с „Левски“ беше по-отворен мач. Аз очаквах такава победа и затова Ви казах преди малко, че удовлетворението е по-голямо от тази победа.

– Ще стигне ли времето за възстановяване на отбора за мача с „Черно море“. Един изключително важен отбор срещу отбори, които са майстори на мачовете от турнира за Купата на България?
– Това е най-важно. От тук нататък след последния съдийски сигнал е най-важно пред нас да убедим футболистите да прекарат времето в следващите 2-3 дни по най-професионалния начин за тях. Сигурен съм, че ще го направят това, за което сме се разбрали. А това наистина е много важно от тук нататък – как ще прекарат времето в следващите 2 дни с оглед на възстановяването. Програмата е такава, че трябва да стиснем зъби в следващите два мача, още една седмица и след това има достатъчно време за празненства, за почивка и т.н.

– Две точки между „Берое“ и първото място. Знам, че няма да коментирате темата за шампионска титла и шансовете на „Берое“, мо това, което ме интересува е там ли се намира клуба където очаквахте преди началото на сезона?
– Може и по-добре.