„Берое“ среща „Партизан“ за юбилея

Официалното отбелязване на предстоящия юбилей „100 години Светът е Берое“ и кулминация на тържествата по този повод ще се състои на 17 май 2016 г., когато „Берое“ ще излезе под Аязмото в приятелска среща със сръбския „Партизан“ (Белград). Двубоят ще бъде съпътстван със специална програма, награждаване на заслужили футболисти и деятели, както и с още много изненади.

pressconference_15032016

„Умишлено се забавихме доста време, за да направим тази пресконференция. Защото най-трудното беше да направим един такъв мач, който ще остане в историята. Благодаря на „Партизан“, че те се съгласиха. Смятам, че с тяхното участие ще направим един прекрасен празник.“ – каза Илко Русев. „Нещата бяха трудни и от гледна точка, че програмата на „Берое“ също трябва да бъде съобразена. Изпадаме в една програма с цикъл сряда-събота и това беше най-добрата идея“.

В този двубой играчите на „Берое“ за пръв път ще облекат специалната си юбилейна фланелка, изработена от Uhlsport. Дизайнът вече е готов и в момента екипът е в производство. Юбилейната фланелка ще бъде представена на феновете в началото на май и ще бъде в продажба още преди двубоя с „Партизан“. Това ще бъде втори екип за представителния отбор за следващия сезон.

 

На пресконференцията участваха Иванка Сотирова – зам. кмет на Стара Загора, Илко Русев – Председател на Съвета на Директорите на ПФК „Берое“ и Диян Димитров, който е общински съветник.

„Светът наистина говори за „Берое“. Това го казвам след като се върнах в петък от Лисабон. Бях на посещение в побратимия град „Барейро“. Техният отбор носи символите на „Берое“ и се казва „Барейро Стара Загора“. Отправих им покана да дойдат и те да участват.“ – каза Иванка Сотирова – зам. кмет на Стара Загора.

ivanka-sotirova_pressconference

По събитията за отбелязване на „100 години Светът е Берое“ работи Инициативен комитет, сформиран през март 2015 г. с широко обществено участие и председател кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. Предварителната програма бе представена днес на специална пресконференция. Кампанията за вековния юбилей продължава, програмата ще бъде обогатена, а тържествата и събитията ще бъдат през цялата година. Клубът получи сериозна подкрепа в организиране на тържествата от Община Стара Загора.

Първото официално събитие в програмата е насрочено за 25 април. Тогава ще бъде открита фотоизложба на специалната за подобни инициативи алея в парк „5 октомври“. Чрез подбраните фотографии ще се припомнят славните моменти, значими събития  и впечатляващи моменти от историята на клуба.

На 5 май ще бъде представена юбилейната книга „Берое – 100 години футбол“. Луксозно издание с твърди корици, което ще представи богат снимков материал, думи от бивши и настоящи футболисти и деятели, статистика, незабравими „беройски“ мачове, много емоции и един специален поглед към историята на „Берое“. Автор на книгата е Илко Груев.

Програмата на 17 май ще започне два часа преди мача. Около 100 заслужили деятели на „Берое“ ще бъдат наградени със специални плакети. Клубът ще представи и една специална песен по повод юбилея. Автор на текста и музиката е Стефан Вълдобрев, а в изпълнението се включват и други музиканти. Световната премиера на парчето ще бъде на 6 май в социалните мрежи и сайтовете за видео споделяне. Песента ще бъде придружена и с видеоклип.

На 18 и 19 май в Стара Загора ще се проведе международен детски турнир по футбол за набор 2002 г. Надпреварата също е посветена на юбилея. Форматът и всички участници ще бъдат обявени допълнително.

През втората половина на месец май е предвидена среща между ветераните на „Берое“ и руския „Криля Советов“. В момента се уточняват датата, мястото и часа на събитието.

Тържествата ще продължат и в началото на месец юни. Тогава е предвиден фестивал „Stara Zagora Mezi“ под мотото „Берое – рекордьор на Балканите“, посветен на рекордните 4 Балкански купи, спечелени от старозагорския клуб. През четирите дни в най-новия парк в града ще има много балкански страсти и футболни емоции. Комбинация от концерти, турнири, изложби, атракциони, кулинарни изложители от балкански държави, игри и подаръци. „Берое“ ще има и свое специално кътче в парка, където ще ви очакваме с много изненади.

По повод годишнината ще бъдат пуснати специална пощенска марка от „Български пощи“, както и юбилейна монета.

„Благодаря на всички хора, които бяха част от този инициативен комитет. Той беше в един доста по-голям мащаб от четирите хора, които срещате сега. Беше извършен голям обем от работа. Специални благодарности и към фенклуба на „Берое“, който бе част от този инициативен комитет. Всичко, което правим е за феновете. Много е важно крайният продукт да се хареса на хората, които обичат и милеят за този клуб. Правим така, че всяка една инициатива да бъде изпипана до край. Няма да си позволим да пуснем нищо, което не вярваме, че няма да се хареса.“ – каза общинският съветник Диян Димитров и допълни: „Знам, че всички в Стара Загора има много хора, които обичат „Берое“ и сме открили сметка. В момента не се радваме на много добри резултати в нея, но вярвам, че след тази пресконференция ще се съберат нови средства“ – допълни той.

Той обясни още, че се работи с Държавна опера Стара Загора, за да се направи едно оперно представление на един от най-хубавите спектакли „Аида“ от I до IV действие с гости от Русе, клуба „Багатур“, екзотични животни, както и различни ефекти. „Виждаме това грандизионо представление на стадион „Берое“ през месец юни непосредствено преди започване на състезанието „Самарско знаме“.“ – каза още Диян Димитров. Директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов обясни, че за първи път в България се прави опера на стадион в България. „Нашата инситуция е едва на 90 години, малко по-млада от футбола в града, но сме горди, че можем да бъдем част от тържеството. Ще изиграем операта до т.н. триумфална сцена, в която юношеският отбор ще донесе знамето на успеха. Ще се опитаме да направим нещо атрактивно. Искаме да включим и най-младите футболисти от школата, които в една от сцените да изиграят мач на малки вратички, с които да забавляват принцесата.“

„Берое“ ще получи поздравления чрез специални видеоклипове от голям брой известни българи, които ще бъдат споделени чрез официалния сайт на клуба. Всичко ще бъде обединено в един общ клип, който ще има и много приложения, но нека те бъдат изненада.

Ще има и обновяване и обогатяване на музея на клуба, като ПФК „Берое“ призовава всички, които искат да помогнат.

Сред останалите съпътстващи събития е съвместен проект на „Берое“ и Община Стара Загора в социалните мрежи. Предвижда се фотопроект, който бе провокиран от една изключителна снимка от 4000 м над морското равнище с един беройски шал. Проектът ще носи името „С Берое по света“, а подробностите ще бъдат обявени със реалния старт на тази инициатива.

Напомняме, че кампанията за набиране на средства продължава. Всеки, който има желание да спомогне финансово за тържествата може да го направи по два начина – да си закупи специален дарителски билет за домакинска среща на клуба от „А“ група на цена 10 лв. или внесе желана сума на следната сметка:

Societe Generale Експресбанк
титуляр по сметка: „Професионален футболен клуб Берое – Стара Загора“ ЕАД
BIC: TTBBBG22
IBAN: BG24TTBB94001526995876

Набраните средства ще бъдат използвани ЕДИНСТВЕНО и САМО по повод вековния юбилей!

Всички дарители са освободени от банкова такса!

БЪДИ ЧАСТ ОТ ЗЕЛЕНАТА ИСТОРИЯ!
НЯМА МОЕ, НЯМА ТВОЕ – 100 ГОДИНИ СВЕТЪТ Е БЕРОЕ!