Липенски: „Хубава и сладка победа“

Пламен Липенски води „Берое“ при днешния днешната победа над „Монтана“, след като клубът се раздели с Петър Хубчев по-рано през седмицата. След двубоя Липенски говори на традиционната пресконференция, както и пред телевизията, която излъчва срещата. Вижте какво сподели той.

 

„Изключително съм радостен и щастлив от тази хубава и сладка победа. Може да не е толкова красива, но е много полезна, извоювана с много труд и много пот. Най-много съм доволен, че изпълниха това, което си говорихме преди мача и на полувремето, предвид играта ни първото полувреме с вятъра и второто срещу вятъра. Това наистина беше така. Когато свалихме топката долу ниско по тревата всичко ставаше, всичко беше за нас. И обратно, когато я вдигнахме горе на втория етаж, ние губихме всички единоборства. Добре контролирахме мача през цялото време. Вкарахме 3 гола. Надявам се тази победа да даде едно добро самочувствие и се готвим за следващия мач. Искам да отбележа, че момчетата играха с голямо желание, движение и амбиция и дано отново изпълнят това следващия мач, защото само така можем да продължим напред.“ – каза Липенски.

„Най-важното беше сърцатата игра от всички момчета и взаимопомощта, която показахме през цялото време. Накрая направихме една елементарна грешка, след която допуснахме гол, който не би трябвало да допуснем.“ – допълни той.

„Аз съм готов да водя отбора, но има други обстоятелства. Има дирекция, която може да реши този въпрос. Те го знаят. Имаме някакви разговори, но все пак да не поставяме каруцата пред коня. Има още един-два мача, които трябва да изиграем така и да победим. След това ще се говори и ще мислим за по-доброто бъдеще на „Берое“ – какво ще бъде то, кой ще го ръководи, къде ще съм аз и така нататък.“ – завърши треньорът.

Вижте и изказването му пред телевизията, която излъчваше мача тук:

– Честита победа, г-н Липенски.
– Благодаря.

– Важна победа за „Берое“ предвид тази драма, която се разигра за Купата. Сигурно сте доволен, както и целия отбор…
– Да, абсолютно. Предоволен съм. Не само от победата, но и от играта, която видях. Момчетата изпълниха всички указания и задачи, които си бяхме поставили, защото знаехме, че ще е трудно в един такъв тежък момент, за да излезем от това положение. Искам да използвам този момент, за да посветя тази победа на моите колеги, с които до преди 2 дни работихме заедно – Петър Хубчев, Армен Амбарцумян и Левон Апкарян, защото това е плод на нашата работа. Това, което най-много ме очарова и от което съм най-доволен е играта и показания борбен дух на момчетата.

– Какво променихте за това кратко време освен промените в титулярния състав?
– Надали много работи съм променил, защото нямаше толкова много време за промени. Трябваше да променим все пак нещо. Вкарахме Георги Сърмов, но всичко е само едно разместване. С малко повече късмет се случват нещата.

– Изненадахте ни с включването на Атанас Зехиров като вътрешен халф…
– Мисля, че и тях ги изненадахме. Това беше така, защото всички очакваха да сменя десния защитник Емин Ахмед, това младо момче. Но той днес с повече самочувствие, с повече жар и без почти никакви грешки показа, че има място дори в националния отбор за младежи, където го викат. Наско много добре се включи – уплътнихме дясната зона, умело контраатакувахме от тази страна и от там дойде третия гол.

– Тази победа ще върне ли усмивките в съблекалнята и щаба. Сигурно е било много тежко тези дни?
– Който не е играл футбол, който не е тренирал отбор, само той не знае какво напрежение беше. С помощта на нашето ръководство и кмета на Стара Загора Живко Тодоров имахме една вечеря завчера и си изяснихме доста неща. Който не е бил във футбола, само той не е бил в такива ситуации. Напрежение винаги има. С това трябва да живеем, с това трябва да се ръководим и така трябва да работим с напрежението, защото това е нашата професия.

– Много джентълменско изказване от Ваша страна посвещавайки победата на Амбарцумян, Апкарян и Хубчев. Вие защо останахте и готов ли сте да водите „Берое“ и до края на сезона ако не се назначи друг наставник?
– Аз съм винаги готов да водя „Берое“, защото не само, че съм работник и наемник на този отбор, но аз съм и син на Стара Загора, най-вече. Там съм се родил, там съм израстнал и дължа всичко, което съм постигнал на този клуб, на „Берое“. Задължен съм. Когато ръководството иска да подобри нещо и вижда, че аз не мога да си върша работата, аз ще напусна без да се сърдя. Каквото реши нашето ръководство…

– Възможно е да останете и в щаба на нов треньор, ако въобще се появи такъв до края на сезона…
– Възмножно е, дори да се появи нов щаб. Аз работя вече 20-22 години в Западна Европа във физическата подготовка. Смятам, че там плувам в собствени води и няма тайни за мен. Или почти няма тайни, защото това е много силна дума. Ръководството има думата там.

– Тази победа как ще се отрази за следващите мачове – мач за първенството и след това реванша за Купата? Вашите фенове поискаха футболистите да си оставят сърцата на ст. „Българска армия“ и да отстранят ЦСКА. Възможно ли е „Берое“ да свърши това?
– Защо да не е възможно. ЦСКА вкара два гола в Стара Загора. Защо ние да не вкараме там поне два? Пак ще има напрежение. Имаме още един мач от първенството и той ще ни послужи за подготовка за мача с ЦСКА. И ние за това ще отидем, а не да се предаваме.