Жеков: Място в топ 5 на полусезона ще бъде добър атестат за работата ни

„Берое“ U19 започна трудно сезона в Елитната група. В първите четири кръга момчетата на Слави Жеков спечелиха едва четири точки след успех над „Марек“ и равенство у дома срещу „Дунав“. След двете поредни поражения от „Локомотив“ (Пловдив) и „Лудогорец“ обаче дойдоха успехите – първо срещу „Ботев“ (Пловдив), а след това още в четири поредни кръга. Серията без поражение бе продължена и в неделя когато тимът завърши 0:0 с ЦСКА-София. Ден след двубоя наставникът Слави Жеков отговори на въпросите на beroe.bg

– Часове след мача с ЦСКА-София кое надделява – удовлетворението, че серията без загуба продължава или разочарованието, че „Берое“ можеше и да спечели този мач?

-Можеше да спечелим, можеше и да загубим. Но с оглед на показаното на терена, за мен, заслужавахме повече победата. Във футбола обаче понякога трябва и малко шанс. В случая при две-три ситуации пред вратата на ЦСКА-София просто нямахме този шанс да вкараме гол. Те разчитаха повече на центрирания и за мен нямаха някакви чисти положения. Нашите точно обратното – бяха 100%. Малшанс не ни позволи да ги реализираме и затова по-скоро е разочарование, защото заслужавахме победата.

– Къде в тази серия от вече шест мача без поражение ви беше най-трудно?

-Може би мачът с „Ботев“ (Пловдив). Той беше първи от тази серия. Влезнахме в него само с 4 точки актив, имаше и напрежение от слабия старт и резултатите. Може би там беше разковничето за самочувствието и увереността в отбора, да покажем, че тези момчета имат качества. Този мач ни даде криле и възможността да си повярваме, че можем да победим всеки отбор.

– Вървите във възходяща линия – не само като резултати, но и като игра. Вие доволен ли сте?

-Когато поех отбора познавах повечето от момчетата. Да, не бях работил с тях, но знаех, че имат добри качества и при себераздаване, при полагане на труд в тренировките и мачовете ще направим един доста добър и боеспособен отбор. И това се потвърди на лагера, който беше организиран от БФС на Боровец. Там играхме срещу сериозни отбори и в тези мачове показахме точно това – че няма да отстъпваме на нито един състав в Елитната група. На първата тренировка се обърнах към всички и им казах, че трябва другите отбори да се съобразяват с нас, а не ние да се съобразяваме с другите, дори и да са „Левски“ и ЦСКА-София. И мисля че това се показва и това всъщност най-много ме радва. Вече има увереност и самочувствие, че можем да ги победим.

Сега ви предстои една пауза заради приятелските срещи на националния отбор до 19 г. и следващият мач в Елитната група е чак на 19 октомври. Върху какво ще работите през това време, къде още виждате резервите на отбора?

-Физически стоим добре, но тази пауза дава възможност да затвърдим това, което ще ни е нужно за последните пет кръга от първата част на първенството.  Затова ще наблегнем както на тренировките за физика, така и на тези за тактика. Имаме още какво да работим при подсигуряването, трябва да бъдем може би и по-концентрирани, повече да спазваме тактическите задачи. И тук става дума и за двете фази – и прехода от защита в атака и обратно. На моменти не се прибираме толкова бързо във фаза защита, може би там имаме известни проблеми. Това пак е свързано с физическата форма. И на това ще наблегнем в паузата. Но тя за нас няма да е чак толкова голяма, защото част от този отбор, заедно с някои от момчетата от 2002 г., играе в турнира за Купата на България. Жребият за осминафиналите там е на 12 октомври, а мачът е на 16 октомври.

– На 19 октомври пък ви чака тежко гостуване – на „Черно море“ във Варна. Какво очаквате от този двубой?

-Като зрител гледах мача, в който „Черно море“ ни победи в турнира за Купата през пролетта. Те са един стойностен отбор, очаквам повечето от тези играчи, които тогава участваха да излязат и срещу нас. Труден съперник, вижда се и по резултатите им. Очаквам сериозна битка в средата на терена. И като концентрация, и като подсигуряване ще трябва да бъдем не на 100 ами на 200% , и да не допускаме грешките до момента при преливането, да сме компактни, ако искаме да спечелим.

 – Имахте ли притеснения преди мача с ЦСКА-София заради вратарския пост? Иван Гошев не беше тренирал доста време…

-Така е. Аз съм много доволен от представянето на Радостин Георгиев, пожелавам му успех и в националния отбор. Смятам че той може да се учи покрай Иван, който натрупа доста опит. Единственото ми притеснение беше, че той все пак не е играл доста време. Но бях убеден и даже се радвам, че се върна точно за този мач, защото ЦСКА-София разчитаха на това че са физически здрави и на центриранията си, а Иван е вратар, който се справя доста добре с високите топки. Имах съмнение единствено дали нарушеният игрови ритъм няма да му окаже влияние, но той се справи и смятам, че помогна на отбора.

– На полусезона, след тези пет мача, които ви остават на какво класиране ще бъдете доволен? Къде искате да видите тима в таблицата?

-В началото знаех, че ще бъде трудно. Нов отбор, прилагаме и нова схема на игра, за да се доближим до мъжкия отбор, нов треньор, нови изисквания. И първия месец-два се видя, че не тръгнахме и добре. И може би тогава не сме и гонили някакво класиране, играчите трябваше да разберат, че ще налагаме нов стил. Всеки има цели, но аз исках първо да играем добър футбол, който да радва хората. За мен това е най-важно. И след това вече да побеждаваме, от там идва и самочувствието. И съм щастлив, че в неделя имаше доста хора, които подкрепяха отбора. А като класиране след като се върнахме към победите смятам, че място в четворката или топ 5 ще бъде добре и добър атестат за работата на момчетата. Все пак събрахме два набора, които тепърва играят заедно и не е лесно да се сработят за такъв кратък период, но те показват, че започват да се справят.

– Напаснахте ли се едни към други?

-Аз това им казах в началото – че имам доверие в тях и в техните качества. Но тогава го нямаше доверието към мен и това е естествено. Някои по-бързо се приспособяват към изискванията на един нов треньор, други по-бавно, но вече особено след мача с Ботев и тази серия смятам, че и те имат доверие в мен и затова и се получават нещата. Когато има взаимно доверие между треньор и играчи нещата се случват.

– Споменахте хората, които в неделя бяха на мача. Изненадан ли сте от присъствието на толкова публика по трибуните?

-Изненадан съм. При положение, че преди мача с „Ботев“ когато бяхме с лоши резултати и с малко точки, се говореше че едва ли не няма смисъл да се идва на този мач, защото те били много добър отбор и щели да ни победят. Беше ми малко болно. Мачът в неделя показа, че има хора, които ни вярват и няма как да не съм щастлив. Но си признавам че не очаквах да има толкова публика.